Vragen & Tussenkomsten GR

VRAGEN NEUTRAAL BREDENE TIJDENS VRAGENKWARTIERTJE GEMEENTERAAD

 

TUSSENKOMSTEN EN INTERVENTIES tijdens gemeenteraad.

2014

Gemeenteraad van 18 december 2014

Gemeenteraad van 22 september 2014

Gemeenteraad van 28 april 2014

Gemeenteraad van 24 maart 2014

Gemeenteraad van 24 februari 2014

Gemeenteraad van 27 januari 2014

2013

Gemeenteraad van 19 december 2013

Gemeenteraad van 25 november 2013

Gemeenteraad van 21 oktober 2013

Gemeenteraad 29 juli 2013

Gemeenteraad van 24 juni 2013

Gemeenteraad 27 mei 2013

Gemeenteraad 22 april 2013

 

VRAGEN EN OPMERKINGEN

In bijlage vind je een aantal vragen waarop Neutraal Bredene een “Eens” of “Oneens” antwoord gaf : Eens en Oneens vragen.

Er blijft een probleem van leegstaande handelspanden in Bredene. Hoe kan de gemeente de lokale handel verder aanzwengelen?

Bredene is en blijft een campinggemeente en dat moet dan ook vertaald worden naar de lokale economie. Er moeten dus allerlei handelszaken komen die ook inspelen op de gewoontes van de campingbewoners in de toeristische zone. Maar ook de leegstand van handelspanden op het SAS en het Dorp moeten (samen) worden aangepakt. In het winkelcentrum (Kapelstraat/Duinenstraat) zijn maar liefst  drie warenhuizen, (AH, Lidl en Delhaize), in het Dorp is er de Aldi en de Colruyt en op de Nukker is er een Spar. Deze grootwarenhuizen maken het moeilijker om een buurtwinkel te openen met de basisproducten voor dagelijks gebruik. Deze buurtwinkels hebben de handicap dat ze de producten duurder moeten verkopen dan de warenhuizen waardoor ze dus weinig tot geen klanten hebben. Een tweede probleem is dat de huurprijzen voor de winkelpanden de pan uitreizen (niet alleen in Bredene). Er moet dus vooral werk gemaakt worden om deze huurprijzen te verlagen. Ook de mogelijkheid om grote winkelruimte te verdelen in twee of drie zaken waardoor de prijs kan worden gedeeld. De leegstaande panden kunnen ook tijdelijk verhuurd worden bevoordeeld tijdens de zomermaanden als pop-up (wat nu soms gebeurd), of verschillende panden verhuren als outletshops (voorbeeld Maasmechelen) met nevenactiviteiten. Probeer ook de lokale handelaars op één lijn te krijgen, dat men samen werkt (niet zoals nu, ieder voor zich). Het bestickeren van leegstand verdoezeld wel de leegstand maar biedt geenoplossing. Er moet ook voor gezorgd worden dat het geen wirwar wordt van nachtelijke buurtwinkels. Handelaars moeten ook bereid zijn om van artikel te wisselen, in de zomer meer strand- en campingbenodigheden en tijdens de winterperiode nuttige zaken voor de vaste bewoners van Bredene, zodat deze niet naar Oostende, Brugge of elders moeten gaan voor bijvoorbeeld betaalbare schoenen, kleding,….

Heel belangrijk is om de starters vanuit de gemeente veel beter te begeleiding en er voor te zorgen dat de huurprijzen betaalbaar blijven.

Bredene is snelst groeiende kustgemeente. Hoe zal de gemeente in de toekomst omgaan met de groei van jonge gezinnen? Is een bouwstop aan de orde?

Uiteraard is een verjonging van de gemeente belangrijk en zijn jonge gezinnen in Bredene noodzakelijk. Jonge gezinnen hebben behoefte aan een woning waar ook kinderen zich kunnen ontplooien. Dit kan niet in hoge appartementsgebouwen. Er zijn nieuwe verkaveling in Bredene waar jonge gezinnen kunnen wonen. Oudere woningen kunnen beter gerenoveerd worden dan te worden afgebroken om plaats te maken voor appartementen.

Voor appartementenbouw moet er inderdaad een stop komen. Eénsgzinswoningen zijn dus belangrijk om jonge gezinnen naar Bredene te laten komen maar dat is niet voldoende. Naast de ééngezinswoningen moet er ook aanbod zijn die het voor jonge gezinnen aangenaam maken zoals uitgaansgelegenheden voor de jongeren, beter en uitgebreider openbaar vervoer, veilige fietspaden, degelijk mobiliteitsplan, ….. En betere mix tussen woningen en open ruimte.

Er is nood aan een nieuw zwembad, maar dat kost handenvol geld voor een gemeente als Bredene. Wanneer is de bouw van een zwembad haalbaar? Welke grote uitdagingen zien jullie nog?

Dat de gemeente een zwembad nodig heeft is wel duidelijke omdat de gemeente de verplichting heeft de schoolgaande kinderen te leren zwemmen. Dus het huidige zwembad dat volledig verouderd en versleten is moet worden vervangen. Neutraal Bredene vindt het jammer dat zeven jaar geleden niet werd overgegaan tot de bouw van een nieuw zwembad maar dat men toen enkel is overgegaan tot wat oplapwerk.

Neutraal Bredene is van mening dat het nieuwe zwembad op de plaats moet komen waar het huidige zich bevind. De gemeente moet zich beperken tot de bouw van een basis zwembad (met eventueel enkele extra schuifaf ofzo). Een zwembad waar ook de zwemclubs en duikclubs van Bredene functioneel gebruik van kunnen maken. De gemeente moet de finaciële middelen nutiig gebruiken en niet steeds willen investeren in prestige projecten.

De plannen van de hudige meederheid is om een groot zwembad te bouwen op Grasduinen, een zwembad dat ook kan dienen als waterpretpark ?. Op zich kan het een goede toeristisch atractie zijn maar besteed dit dan uit aan een privé-investeerder (systeem Center Park De Haan)

Neutraal Bredene is wel van mening om Grasduinen beter bekend te maken, beter bereikbaar en met uitbreiding van de openluchtrecratie (petanque, minigolf, atletiek,….)

Er zijn weinig uitgaansgelegenheden voor de jeugd in Bredene. Zijn er extra initiatieven mogelijk?

Bredene investeert veel in buitenschoolse activiteiten en dat is zeker een belangrijke investering die ook door Neutraal Bredene wordt ondersteund. Helaas stelt Neutraal Bredene ook vast dat Bredene geen aanbod heeft voor de peubers en jong-volwassenen. Deze groep van jeugd is verplicht om richting Oostende of andere gemeente te gaan voor plezier. Neutraal Bredene wil voor deze groep initiatieven organiseren zoals jongeren praatcafées (kan als pop-up in leegstand). Jongeren praatcafées onder begeleiding van de jeugddienst maar waar de jeugd toch de initiatieven neemt. Verder moeten we de jeugd ook proberen in Bredene te houden  door meer activiteiten te voorzien. Waarom niet meer filmavond organiseren in MEC Staf Versluys. Misschien in Bredene terug een dancing openen en dit met respect voor de buren op een plaats dus waar de overlast beperkt blijft. Maak van het MEC dan een BOC (Bredens ontmoetingscentrum)

Hoe ziet de toekomst van het Staf Versluyscentrum en toerisme in Bredene eruit? Wat zijn jullie ideeën voor de toekomst?

Het MEC Staf Versluys moet meer een cultureel centrum worden voor de Bredenaar.  Een BOC waar alle Bredense verenigingen aan een voordelige prijs activiteiten kan organiseren.

Het BOC kan ook meer worden gebruikt voor activiteiten  voor de jong-volwassenen. Waarom hier niet maandelijks een danceparty geven. Wekelijks filmavonden,…. Dit alles in comlbinatie van tentoostellingen en verhuur aan bedrijven of organisatie van beurzen.

Het huidige MEC is een meerwaarde voor Bredene, geef dan de meerwaarde ook aan de Bredenaars.

Uiteraard is een gemeente afhankelijk van de vele toerististen zowel camping als dagtoerisme en moet de toeristische dienst werken vanop de toerische zone. Het Staf Versluys is daarom de ideale locatie om de toeristen te informeren. De dienst toerisme doet goed werk. Misschien is het beter om de activitieten meer te spreiden over een gans jaar zodat Bredene ook in de winter toeristen kan lokken.