Bescherm je mee de zee? De Zee begint bij jezelf!

Bron : Nieuwsbrief Provincie West-Vlaanderen

De FOD Leefmilieu verzamelde tips die je zelf kan doen om mee te helpen de zee te beschermen. De Noordzee en haar bewoners verdienen onze bescherming! En dat kan van overal, want de zee begint bij jezelf, thuis in je keuken en badkamer, in elk rioolputje…

We hebben allemaal een band met de zee: ze regelt ons klimaat door de opname van CO2, levert zuurstof, vis, schaal- en schelpdieren, zout, zand, windenergie en nog zoveel meer. Velen onder ons hebben zelfs een bijzondere band met de zee, die een ware bron van rust en ontspanning vormt. De Noordzee herbergt ook verrassend veel leven: meer dan 2.000 dieren en planten, van de zeeanemoon, het zeepaardje en de tong tot de zeehond, de bruinvis en vele soorten algen.

Jammer genoeg belandt er elk jaar wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Dit afval is afkomstig van activiteiten zowel op zee als op land. Ook zwerfvuil van op land zoals plastic flesjes, zakjes of sigarettenpeuken kan via riolen, rivieren, waterzuiveringsinstallaties, of gewoon door de wind in zee belanden. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal.

Tips om de zee te beschermen

Hoelang duurt het vooraleer afval afbreekt in zee?

Proper te water: wat kan je doen als pleziervaarder?

Enkele filmpjes

Weetjes over onze Noordzee

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *